Praag

De gouden stad. Zo wordt Praag ook wel genoemd en geheel terecht. De stad wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa en het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een groot deel van de stad ligt in het dal van de rivier de Moldau.

Praag ontsnapte aan de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog en de vele schitterende historische gebouwen uit voorbije eeuwen maken de stad tot één groot openluchtmuseum. Tel daarbij de diverse architectuurstijlen en de sfeervolle straatjes en je snapt waarom deze stad zo ongekend populair is. Praag kent onder andere prachtige gotische kathedralen, barokke paleizen en gebouwen in de jugendstil. Een van de hoogtepunten van Praag is de 250 meter lange brug over de Moldau, de beroemde Karelsbrug. Wat deze brug zo uniek maakt, zijn de dertig barokke heiligenbeelden. Naast de ongekende schatkamer aan geschiedenis en cultuur, zoals kathedralen, paleizen en musea is deze stad ook springlevend: overal vind je mooie terrassen, de meest uiteenlopende restaurants en barretjes en hippe uitgaansgelegenheden. En last but not least, het Tsjechische bier is volgens vele kenners het beste ter wereld. Praag verveelt geen moment!

Praag betovert iedere bezoeker. Naast de overweldigende historie, schitterende architectuur en sfeervolle authentieke pubs op elke hoek van de straat is het juist ook een hele trendy stad. Ook voor hippe vintage en design winkels, moderne grand cafés en winkelcentra moet je namelijk in Praag zijn. En als je nog voldoende energie hebt, kun je je ’s avonds totaal onderdompelen in het rijke uitgaansleven.

Bezienswaardigheden Praag

  • Het Oude Stadsplein en het Astronomisch Uurwerk
  • Gouden Straatje
  • De Praagse Burcht
  • Joodse Wijk
Oude StadspleinDe Oude Stadsplein (Staroměstskě námĕstí) is het belangrijkste plein van de Oude Stad. Op en aan dit plein vind je onder andere de Týnkerk, het oude stadhuis en het Astronomisch Uurwerk. Dit laatste is een uniek uurwerk dat dagelijks hordes mensen trekt. De klok is ruim 600 jaar oud en toont ieder heel uur een compleet schouwspel met bewegende figuren.
Gouden StraatjeEen bezoek aan het Gouden Straatje (Zlatá Ulicka) is echt een must. Het straatje bestaat uit kleine, felgekleurde 16e eeuwse wachtershuisjes en ziet er schilderachtig uit. Rond de zestiende eeuw woonden hier vooral goudsmeden, vandaar de naam. Later werden de huisjes bewoond door portiers, bewakers en klokkenluiders. Leuk feit is dat op nummer 22 de beroemde Tsjechische schrijver en dichter Franz Kafka heeft gewoond en gewerkt.
OLYMPUS DIGITAL CAMERADe Praagse Burcht (Pražský hrad ) is een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van Praag. Het ligt namelijk op de heuvel Hradĉany en torent zo hoog boven de stad uit. De burcht is gebouwd in de negende eeuw en is met zijn oppervlakte van 7,5 ha de grootste burcht ter wereld. Het immense complex bestaat uit onder andere kastelen, kerken, pleinen, een klooster, kapellen en wachtershuisjes. Tevens kun je hier de grote en zeer indrukwekkende St. Vituskathedraal bewonderen.
joodsewijkVVele jaren woonde de grote joodse populatie van Praag in dit deel van de stad. De joodse bevolking woont er niet meer, wat rest zijn monumenten en synagogen. Het geboortehuis van schrijver en dichter Franz Kafka vind je hier ook. Breng zeker een bezoek aan de oude joodse begraafplaats. De heuvel op deze begraafplaats is ontstaan uit plaatsgebrek. Er liggen soms wel negen graven boven op elkaar. Bij het Joodse kerkhof is een indrukwekkende tentoonstelling van kindertekeningen uit het concentratiekamp Theresienstadt te zien.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>