Istanbul

Istanbul was ooit de trotse hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Dat is vandaag de dag niet langer het geval, onder Atatürk is Ankara de hoofdstad van het land geworden. Dat neemt niet weg dat Istanbul nog altijd een prachtige stad is met tal van bezienswaardigheden. Opvallend is er vooral het contrast tussen de moskeeën en de overige islamitische heiligdommen, naast de jongere generatie die er Westers gekleed over straat gaat.

In Istanbul komen op meerdere manieren twee werelden samen, de stad verbindt bijvoorbeeld het oosten en het westen. Rudyard Kipling schreef ooit ‘east is east and west is west and never the twain shall meet’. Hij beschreef daarmee de grote verschillen tussen het oosten en het westen, die Istanbul toch op een heel bijzondere manier weet te combineren.

Hieronder presenteren we 4 van de bijzondere bezienswaardigheden van Istanbul, waarmee je alvast wat inspiratie op kunt doen of die je een beeld bieden van de pracht die er in de stad te vinden is. Uiteraard betaal je in Istanbul niet met de euro, maar met de Nieuwe Turkse Lira. Voordat je een stedentrip naar Istanbul maakt is het verstandig om de koers in de gaten te houden of zelfs al wat geld te wisselen.

Bezienswaardigheden Istanbul

  • Hagia Sofia
  • Blauwe Moskee
  • Grote Bazaar
  • Hippodrome en Yerebatan Sarayi
Hagia SofiaTijdens een stedentrip naar Istanbul kun je onder andere een bezoek brengen aan de Hagia Sofia, die al in de 6e eeuw gebouwd werd. Dat gebeurde overigens niet volgens de juiste bouwvoorschriften, na ongeveer 20 jaar stortte de koepel in. De architecten van destijds hebben dat met de dood moeten bekopen, iets dat een rauw randje geeft aan de geweldige uitstraling van de imposante Hagia Sofia.
blauwe moskeeEen bouwwerk met een vergelijkbare uitstraling is de Blauwe Moskee, deze is minstens zo imposant. Let er vooral op de geglazuurde tegeltjes in onder andere een blauwe kleur, al vind je er ook groene en roodbruine exemplaren. De blauwe tegeltjes zitten vooral hoog op de moskee, waardoor het niet altijd duidelijk is waar de naam Blauwe Moskee vandaan komt. Deze moskee geldt als een islamitisch antwoord op de Hagia Sofia.
grote bazaarHet Turkse leven vindt voor een groot deel plaats op de markt, of de bazaar zoals de Turken dat zeggen. Breng in Istanbul daarom zeker een bezoek aan de Grote Bazaar. Je vindt er een wirwar van straatjes en duizenden winkeltjes, waar zowel de toeristen als de locals tussendoor krioelen op zoek naar een mooie aanbieding of een mooi souvenir. Loop er op je gemak overheen, dat is immers de manier waarop je op de Grote Bazaar de leukste spullen tegenkomt.
Yerebatan SarayiHet Romeinse Hippodrome vind je in Istanbul nauwelijks nog terug, dat wil zeggen boven de grond. Eronder bevindt zich een groot watercomplex. De Romeinen richtte prachtige kamers in voor de opvang van het water, waardoor veel reisgidsen ook wel spreken over het ‘Verzonken Paleis’, een locatie die een rol speelde in het boek Inferno van Dan Brown. Een alternatieve naam hiervoor is Yerebatan Sarayi, die je in Istanbul sneller tegen zal komen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>