Berlijn

Berlijn kent vele gezichten. Deze kosmopolitische hoofdstad is historisch en hip tegelijk. De rivier de Spree kronkelt zich door en om Berlijn heen. De stad verwierf in de 20e eeuw vooral bekendheid door de verdeling tussen oost en west met de beroemde Berlijnse muur als symbool. Tegenwoordig is het één van de meest toeristische steden van Europa. Het is juíst die jarenlange tweedeling van de stad waar jong en oud gefascineerd door raken.

Behalve in de vele musea en herdenkingspunten is in voormalig Oost-Berlijn vandaag de dag niet veel meer te zien van het oude, communistische regime. Het ooit zo verdeelde oost en west zijn volledig geïntegreerd. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Het westen lijkt nog altijd veel rijker, terwijl het oosten een meer culturele en bohemian sfeer heeft.

Behalve een fascinerende geschiedenis heeft Berlijn tegenwoordig veel te bieden op het gebied van cultuur, uitgaan en winkelen. Berlijn barst van de leuke restaurantjes en barretjes en heeft een ontzettend veelzijdig winkelaanbod. En op het gebied van concerten, musea, theaters en uitgaan is er elke dag van de week van alles te doen. Het is juist die combinatie van een indrukwekkende geschiedenis en het enorme aanbod op het gebied van cultuur en uitgaan dat Berlijn tot een ware toeristenmagneet maakt.

Berlijn is hot, hartstikke leuk en happening. Als leuke bijkomstigheid is het er spotgoedkoop. Daarnaast is het ook nog eens de groenste stad van Duitsland. Maar liefst 44 procent van de stad bestaat uit parken en ander groen. Berlijn is een stad met vele gezichten!

Bezienswaardigheden Berlijn

  • Brandenburger Tor
  • Reichstag
  • Prenzlauer Berg
  • Kreuzberg
Brandenburger TorNa de val van de Berlijnse Muur is dit het nieuwe symbool van Berlijn geworden. De Brandenburger Tor is de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn. Bij de bouw van de Muur werd de Brandenburger Tor ingesloten tussen oost en west, het lag toen namelijk in het niemandsland. Het ligt aan dé boulevard van Berlijn: Unter den Linden.
ReichstagHet Rijksdaggebouw (1894) is een prachtig gebouw met een bijzondere historie. Tot 1933 zetelde hier de Rijksdag, de voorganger van het huidige parlement van Duitsland. Het gebouw raakte zwaar beschadigd tijdens de Rijksdagbrand in 1933. Dit voorval had enorme gevolgen: de noodtoestand werd uitgeroepen en Hitler kon de macht overnemen. Sinds 1991, kort na de hereniging van beide Duitslanden, is het Rijksdaggebouw weer het thuis van het Duitse parlement.
Prenzlauer BergIn het voormalige Oost-Berlijn was Prenzlauer Berg een vreemde eend in de bijt. Hier woonden namelijk veel kunstenaars en intellectuelen die zich weigerden te schikken naar het communistische regime. Na de val van de Muur trokken veel jongeren naar deze wijk die daardoor uitgroeide tot dé wijk voor jonge gezinnen. Nu vind je er vele trendy winkeltjes, bars en restaurants. Vergeet niet Der Prater, een authentieke Biergarten, te bezoeken!
KreuzbergNog zo’n karakteristieke wijk is Kreuzberg. De alternatieve scene van de stad heeft zich hier gevestigd: artiesten, kunstenaars, punkers en krakers. Ook is het de meest multi-culti wijk van Berlijn. Als je op zoek bent naar aparte winkeltjes, ga dan eens een kijkje nemen in SO 61. In en om de Bergmannstrasse en aan de Marheinekeplatz vind je de allerleukste winkels én trendy restaurantjes en cafeetjes van de stad!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>